Ēģiptes valdība paaugstināja subsidētās maizes cenu pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem

Ēģiptes valdība 1. jūnijā pirmo reizi pēdējo gadu desmitu laikā paaugstināja subsidētās maizes cenu. Iepriekšējās valdības pretojās cenu paaugstināšanai, baidoties no pilsoņu nemieriem.

Valūtas krituma un kviešu importa cenu pieauguma dēļ valdības amatpersonām nācās pieņemt nepopulāru lēmumu - paaugstināt maizes klaipa cenu no 4 līdz 20 piastriem. Paaugstinājums sasniedz aptuveni ceturtdaļu centa ASV valūtā. Subsidētās maizes cena, kas ir pieejama vairāk nekā 70 no 111 miljoniem valsts iedzīvotāju, ir bijusi nemainīga kopš pagājušā gadsimta 80. gadiem.

Nav iespējams pārvērtēt maizes nozīmi ēģiptiešu dzīvē. Vispopulārākā maize Ēģiptē ir plātsmaize, ko sauc par aish baladi. Aish nozīmē “dzīvība”, tā jau kopš seniem laikiem ēģiptieši uztver maizi.

Vēsturiski ikreiz, kad tika apdraudēta iespēja saņemt maizi, drīz sekoja pilsoņu nemieri. Ēģipte, kas pastāvīgi ir lielākā kviešu importētājvalsts, pēc 2024.-2025.gada sezonas prognozēm iepirks visvairāk kviešus pasaulē - 12 miljonus tonnu. Lai palielinātu pašmāju kviešu ražošanu, Ēģiptes valdība ir par 25% paaugstinājusi vietējo kviešu iepirkuma cenu gaidāmajai ražas sezonai.