Āzijas tirgos sāk dominēt argentīniešu kvieši

Līdz šim Āzijas valstu tirgiem sezonas pirmajā puse visvairāk kviešu piegādāja Austrālija. Taču Austrālijā jau otro gadu pēc kārtas sausuma dēļ samazinās raža, un Āzijas graudu pārstrādātāji pārslēgušies uz argentīniešu kviešu iepirkšanu, ziņo aģentūra Reuters.

Lieli eksporta apjomi no Argentīnas uz Āziju var vēl vairāk pasliktināt kādreiz dominējošās Austrālijas stāvokli, ko pēdējos gados jau ir pavājinājis Melnās jūras reģiona graudu eksporta pieaugums.    

Indonēzija, kas ir otrā lielākā kviešu importētājvalsts pasaulē, noslēgusi līgumu par aptuveni 1 milj.t argentīniešu kviešu iepirkumu ar piegādi februārī – aprīlī. Arī Malaizija un Vjetnama noslēgušas līgumus par piegādēm. Pēc Singapūras treideru teiktā, viņi pirmo reizi redz tik lielus kviešu apjomus, kas nāk no Argentīnas.

Argentīnas kvieši ar 12 % proteīna saturu Āzijas valstīm tiek piedāvāti par 255-265 $/t uz C&F bāzes piegādes noteikumiem. Tādas pašas kvalitātes Austrālijas kvieši tiek piedāvāti par 300 $/t uz C&F.

Kviešu raža Austrālijā šosezon samazinājās līdz 11 gadu minimumam un sasniedza 17,3 milj.t.

Treideri prognozē, ka Argentīnas kvieši Āzijā dominēs līdz aprīlim vai maijam, pēc tam par galveno kviešu piegādātāju kļūs ASV.

Kviešu raža Argentīnā šosezon pieauga līdz 19,2 milj.t salīdzinājumā ar 18,5 milj.t pagājušajā sezonā.

Avots: oilword