Ēģipte paaugstina iepirkuma cenu pašmāju kviešiem

Ēģipte ir noteikusi kviešu iepirkuma cenu 1250 Ēģiptes mārciņas (42,23 USD) par ardebu (150 kg) 2023. gada vietējā iepirkuma sezonai, paziņoja premjerministrs Mustafa Madbuli.

Jaunā cena ir par vairāk nekā 40% augstāka nekā pagājušā gadā, kas izraisīja lauksaimnieku neapmierinātību. Un par 25% augstāka nekā augustā noteiktā sākotnējā cena.

Kā paziņoja apgādes ministrs Ali Moselhi, valsts plāno iepirkt aptuveni 4 miljonus tonnu kviešu gaidāmajā sezonā, kas sāksies aprīlī. Pagājušajā gadā valdība paziņoja, ka tā iepirka 4,2 miljonus tonnu, kas ir par 30% mazāk nekā sākotnēji plānotais 6 miljoni tonnu, bet pārsniedz 2021. gada līmeni.

Ēģipte, kas ir viena no pasaulē lielākajām kviešu importētājām pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā, saskaroties ar pasaules cenu kāpumu un iepirkumu traucējumiem Melnajā jūrā, paļāvās uz savu vietējo ražu.

Ēģiptes valdība subsidētu maizi nodrošina vairāk nekā 70 miljoniem no valsts 104 miljoniem iedzīvotāju. Madbouli piebilda, ka izdevumi kviešu subsīdijām šajā finanšu gadā ir pieauguši līdz 95 miljoniem Ēģiptes mārciņu.

Subsīdiju sistēmas reformas plāni tika apturēti, jo Ukrainas kara ietekmes dēļ pasliktinājās ārvalstu valūtas trūkums un inflācija.

Avots: Nasdaq, FAO