ES kviešu eksports sasniedzis rekordu

ES kviešu eksports šajā tirdzniecības gadā sasniedzis rekordaugstus apmērus visticamāk, ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc pārtikas kviešiem Ziemeļāfrikā un pieaugošos lopbarības kviešu iepirkumus no Āzijas pircēju puses. Pēc Eiropas Komisijas provizoriskajiem datiem, mīksto kviešu eksports no 27 ES valstīm no 1.jūlija līdz 24.oktobrim bija 8,99 milj.t salīdzinājumā ar 7,23 milj.t -  gadu iepriekš. Taču dati no Francijas (viena no lielākajām kviešu eksportētājām  ES) tika ņemti vērā tikai daļēji – kas nozīmē, ka kopējais eksports varētu būt lielāks.

Saskaņā ar prognozēm,tiek lēsts, ka ES kviešu sūtījumi jau sasnieguši 12-12,5 miljonus tonnu, ja ņem vērā Francijas ārējās tirdzniecības datus par augustu un provizoriskos  datus par eksporta apjomiem septembrī-oktobrī.  No jūlijā līdz septembrim vien Francija uz valstīm ārpus ES eksportēja vismaz 2,01 miljonu tonnu kviešu.

Iepriekšējais mīksto kviešu eksporta rekords  Eiropas savienībā - 10,56 milj.t  tika fiksēts 2014.-15.tirdzniecības gada periodā no jūlija līdz oktobrim.

Samazinātie apjomi un augstākas cenas kviešiem no Krievijas ir novirzījuši dažus pircējus no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem uz ES valstīm. Saskaņā ar Eiropas Komisijas datiem ES-27 eksports uz Ēģipti 2021.–2022. gadā sasniedza 1,01 miljonu tonnas.

Dienvidkoreja un Vjetnama šogad ir kļuvušas par divām galvenajām ES importētājvalstīm, jo pārmērīgi lielais iekšējais piedāvājums ES ir padarījis lopbarības kviešus konkurētspējīgus pasaules tirgos. Dienvidkoreja šogad no ES  ir importējusi 823 000 tonnas.

Pieaugošais pieprasījums pēc Eiropas kviešiem izraisīja nākotnes līgumu cenu kāpumu Eiropas biržā Euronext. Pēdējais līgums par pārtikas kviešu piegādi decembrī bija 285,50 eiro par tonnu, salīdzinot ar 209 eiro par tonnu jūlijā  - 2021.–2022. tirdzniecības gada sākumā, kas ir  tikai par 5 eiro par tonnu mazāk par  iepriekšējo 2008. gada marta rekordu.

Avots: FAO