ES samazina 2022.-2023. gada sezonas kviešu ražas prognozes, riskējot ar piegādes traucējumiem

Mīksto kviešu ražas prognozes 2022-2023 tirdzniecības gadam (jūlijs-jūnijs) Eiropas Savienībā samazinās jau trešo mēnesi pēc kārtas -  no 5,89 mlj.t/ha līdz 5,76 mlj.t/ha, radot bažas par tirgus deficītu, 21. jūnijā paziņoja Eiropas Komisija. Arī jaunākā prognoze ir zem mīksto kviešu piecu gadu vidējā rādītāja -  5,84mlj. t/ha. Jūnija sākumā ES Komisija noteica mīksto kviešu produkcijas prognozi, laika posmam no 2022. līdz 2023. gadam -  130,39 miljonu tonnu apjomu, pamatojoties uz 21,7 miljonu hektāru platību un ražas prognozi 5,98 miljoni tonnu/ha.

Komisija ražas aplēses samazināja galvenokārt tāpēc, ka dažos vadošajos lauksaimniecības reģionos pieauga karstuma viļņi un joprojām laikapstākļi bija sausāki nekā parasti. Pēc analītiķu domām, ES kviešu raža, visticamāk,  2022-2023 (jūlijs-jūnijs) , būs mazāka jo Francijā, Rumānijā un Bulgārijā prognozēta mazāka raža. Paredzams, ka Francijā, kas ir lielākais kviešu piegādātājs ES, ražošana samazināsies no 35,5 miljoniem tonnu, laika posmā 2021-2022 gadā līdz 34,2 miljoniem tonnu -   2022-2023.gada sezonā. Tai seko Rumānija, kurai arī tiek prognozēts samazinājums no 11,4 miljoniem tonnu  2021-2022.g.sezonā līdz 10,4 miljoniem tonnu 2022-2023.g.sezonā.

Kviešu ražošanas apjoma samazināšanās Eiropas savienībā, visticamāk, radīs bažas lielākajiem importētājiem visā pasaulē, jo tie cenšas kompensēt piegādes samazināšanos no Ukrainas. ES ir bijusi viena no lielākajām kviešu piegādātājām Ēģiptei, Turcijai un citām Tuvo Austrumu un Ziemeļāfrikas valstīm. Lai gan iepriekš šie reģioni kviešus iepirka no Krievijas, konflikts Melnajā jūrā ir licis tiem meklēt alternatīvas, tostarp no ES, tādējādi radot spriedzi jau tā kritiskajai globālajai kviešu piegādes ķēdei šogad. Pēc treideru datiem, ES ieņem aptuveni 25-30% no kviešu eksporta uz Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfriku, bet Krievija  40-45%. Ukrainas kara rezultātā Alžīrija un Ēģipte ir kļuvušas par lielākajām ES kviešu importētājām, kas veidos 30% no visa ES kviešu eksporta.

Dienvidaustrumāzijas importētāji arī pretendē uz Eiropas kviešu ražu, kas varētu vēl vairāk saasināt piegādes problēmas. Dienvidaustrumāzija, kas agrāk bija ļoti atkarīga no Austrālijas kviešiem, meklē citus piegādes avotus, jo tuvāko mēnešu laikā Austrālijas ostām jau praktiski ir izsmelta piegādes jauda. Austrālija ziņo par neredzēti lielu kviešu ražu, taču globālā  piegādes ķēžu spriedze ir palielinājusi kviešu cenas arī Austrālijā.

Tikmēr ES ir kļuvusi par vienu no lielākajiem  kviešu piegādātājiem pasaules tirgiem. Saskaņā ar USDA datiem kviešu eksports no ES tiek prognozēts 36 mlj.tonnu  2022-2023.g.sezonā, salīdzinot ar 29,5 mlj. tonnu 2021-2022.g. sezonā. Taču šīs prognozes  var mainīties, ja nelabvēlīgie laikapstākļi turpinās ietekmēt ražas sējumu izredzes.

Kviešu sējumu platības  Argentīnā 2022/2023.g.sezonā ir samazinājušās no 6,6 miljoniem ha līdz 6,4 miljoniem ha, un tās var vēl vairāk samazināties, ja sausums turpināsies lielākajā daļā lauksaimniecības platību, un tā kā stiprs lietus arī netiek prognozēts, paziņoja Buenosairesas graudu birža (BdeC). Argentīna ir pasaulē vadošā sojas pupu eļļas un miltu  eksportētāja.Tās, kā graudu piegādātājas loma, pieauga karadarbības laikā starp Krieviju un Ukrainu, kuras parasti ir vadošās kviešu piegādātājas pasaulē. Tomēr nelabvēlīgie stādīšanas apstākļi un augstās mēslojuma cenas mazina Dienvidamerikas valsts spēju palielināt kviešu ražu.

Avots: FAO, Platts