ES: ziemas miežu būs mazāk, vasaras miežu - vairāk

Eiropas Savienībā sākusies ziemas miežu kulšana. Ražības samazināšanos karstuma un sausuma dēļ ziemeļu reģionos kompensēs daudz augstāka ražība citās vietās, uzskata eksperti.

Francijā un Vācijā ražas kulšana sākās 2-3 nedēļas agrāk nekā ierasts. Ja Francijā ražība gaidāma tuvu vidējiem rādītājiem, tad Vācijā tā samazināsies, īpaši valsts ziemeļos. Pēc Vācijas lauksaimnieku asociācijas prognozēm, miežu raža Vācijā 2018. gadā salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu var samazināties par 6,6 % līdz 8,42 milj.t. Atsevišķi Vācijas eksperti prognozē miežu ražu vēl mazāku – 8,2-8,3 milj.t apjomā.

Francijā ziemas miežu oficiālā prognoze atrodas pagājušā gada līmenī – 9,1 milj.t.

Lielbritānijā ziemas miežu ražas kulšana sāksies ne ātrāk kā jūlijā, taču jau tagad skaidrs, ka raža būs mazāka nekā 2017. gadā, jo sējumu platības samazinājušās par 10 %.

Polijā miežu ražas kulšana startēs nākamnedēļ. Speciālisti prognozē ražas pieaugumu par 2 % līdz 3,65 milj.t.

Aģentūra Strategie Grains prognozē, ka miežu kopraža Eiropas Savienībā šogad salīdzinājumā ar pagājušo gadu saruks par 1,7 % līdz 98,3 milj.t, galvenokārt Vācijas dēļ.

Pēc Strategie Grains aplēsēm, vasaras miežu raža ES valstīs šogad salīdzinājumā ar 2017. gadu palielināsies par 4,6 milj.t līdz 32,6 milj.t, bet salīdzinājumā ar 2016. gadu – par 2 milj.t. Lielā mērā pieaugums saistīts ar vasaras miežu ražas atgūšanos Spānijā pēc sausā pagājušā gada.

Avots: zol