Graudu raža pasaulē 2017. gadā sasniegusi jaunu rekordu - FAO

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) dati vēsta, ka graudaugu raža pasaulē 2017. gadā sasniedza 2640 milj.t, kas ir par 1,3 % vairāk salīdzinājumā ar 2016. gadu un ir jauns pasaules rekords.

Saskaņā ar FAO preses dienesta ziņojumu iepriekšējā prognoze palielināta par 13,5 milj.t, turklāt lopbarības graudu ražas vērtējums izaudzis galvenokārt saistībā ar kukurūzas ražas rādītāja pārskatīšanu Ķīnai, Meksikai un Eiropas Savienībai.

FAO eksperti palielināja arī kviešu un rīsu ražas rādītājus pasaulei 2017. gadam: kviešu - saistībā ar ražas vērtējumu pārskatīšanu Kanādai un Krievijai, rīsu - saistībā ar ražas rādītāja korekciju Ķīnai.

Graudu patēriņš pasaulē 2017/18. sezonā tiek prognozēts par 1,4 % lielāks nekā 2016/17. sezonā. Galvenokārt pieaugs lopbarības graudu patēriņš. Pieprasījums pēc tiem lopkopībā augs Brazīlijā, Ķīnā, ES valstīs un Meksikā.

Tā kā graudaugu piedāvājums augs ātrāk nekā pieprasījums pēc tiem, krājumi pieaugs vēl vairāk salīdzinājumā ar tā jau to augsto līmeni 2017/18.sezonas sākumā, kas nodrošinās krājumu un patēriņa attiecību 27,7 % apmērā, kas ir augstākais rādītājs kopš 2001/02. sezonas.

Kas attiecas uz starptautiskās tirdzniecības apjomiem, tie nedaudz saruks visiem nozīmīgākajiem graudaugiem, izņemot kukurūzu.

Avots: proagro