IGC palielina graudu ražas prognozi pasaulei

Starptautiskās Graudu padomes (IGC) eksperti oktobra atskaitē palielinājuši graudaugu kultūru ražas prognozi pasaulei 2018/19. sezonai par 9 milj.t līdz 2,081 miljrd.t, pateicoties kviešu ražas prognozes palielināšanai Ķīnā.

Kviešu raža pasaulē šosezon, pēc IGC ekspertu aplēsēm, sasniegs 729 milj.t, kas ir par 12 milj.t vairāk nekā nokults pagājušajā sezonā. Eksperti palielināja arī kviešu krājumu prognozi sezonas beigām – līdz 262 milj.t, kas par 12 milj.t pārsniedz iepriekšējo vērtējumu, taču par 11 milj.t atpaliek no pagājušās sezonas rādītāja (273 milj.t). Kviešu patēriņa prognoze pasaulei palielināta par 6 milj.t līdz 740 milj.t.

Nākamsezon pirmo reizi 4 gadu laikā pasaulē var pieaugt kviešu sējumu platības. Tomēr veiksmīgai sējai nepieciešami vairāk nokrišņu vadošajās šīs kultūras audzētājvalstīs, tai skaitā ES, Krievijā un Ukrainā.

Kukurūzas ražas prognoze pasaulei atstāta 1,074 miljrd.t līmenī. Tikmēr kukurūzas krājumu prognoze sezonas beigām palielināta par 5 milj.t līdz 266 milj.t, kas ir par 38 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu.

Sojas raža šosezon pasaulē tiek prognozēta 369 milj.t līmenī, kas ir par 29 milj.t vairāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu un ir rekords. Sojas krājumi šīs sezonas beigās pieaugs par 3 reizēm līdz 54 milj.t.

Avots: oilword