Kviešu ražas rekords Argentīnas lauksaimniekiem

Argentīnas lauksaimnieki pagājušajā gadā guva lielus panākumus, un gaidāms, ka 2021.–2022. gada kviešu raža kļūs par rekordu. Saskaņā ar Buenosairesas graudu biržas datiem novembrī un decembrī viņi piegādāja 21,9 miljonus tonnu kviešu. Tas ir par aptuveni 28% vairāk nekā tajā pašā laika posmā 2020./21. gada sezonā.

Pretēji izaicinājumiem, ar kuriem saskaras citi lielākie ražotāji, Argentīnā kviešu ražai ir labvēlīgi apstākļi. Tā kā dažādu iemeslu dēļ tiek samazinātas piegādes no Krievijas, ASV un Kanādas, tad Argentīnas kvieši var kļūt pievilcīgi Tuvo Austrumu valstīm. Krievija ierobežojusi kviešu eksportu, paaugstinot eksporta nodevas un nosakot kvotas labības daudzumam, ko atļauts izvest no valsts. Nelabvēlīgi laikapstākļi ietekmēja ražu Ziemeļamerikā - gan ASV, gan Kanādā. Arī Ukraina, kuru apdraud Krievijas iebrukums, apsver iespēju ierobežot kviešu eksportu līdz vasaras vidum.

Argentīnas lauksaimnieki apsēja vairāk nekā 6,6 miljonus hektāru kviešu audzēšanai, vidējā raža sasniedza 3,4 tonnas no hektāra. Apmēram 87% kviešu sējumu ir lieliskā vai labā stāvoklī, bet pārējie 13% tiek raksturoti kā "apmierinoši". Neskatoties uz visu, Argentīna šogad, visticamāk, nespēs ar savām graudu piegādēm kompensēt iztrūkumu citās valstīs. Baidoties, ka ārējais pieprasījums varētu veicināt inflāciju, valsts nosaka savus eksporta ierobežojumus līdz 12,5 milj. tonnām. Tradicionāli Argentīna ir galvenais kviešu piegādātājs kaimiņvalstij Brazīlijai.

Avots: FAO, farmweek