Lauksaimniekiem daļēji segs sējumu, stādījumu un dzīvnieku apdrošināšanas polišu iegādes izdevumus

Valdība otrdien, 23. maijā, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavoto Ministru kabineta kārtību par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu dzīvnieku, sējumu un stādījumu apdrošināšanai 2023.–2027. gada plānošanas periodā, nosakot apdrošināšanas polišu iegādes izmaksu daļēju segšanu no Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai (ELFLA) un valsts budžeta līdzekļiem.

Atbalsta intensitāte ir 50% no apdrošināšanas prēmijas attiecināmajiem izdevumiem, bet ne vairāk kā 50 eiro par vienu hektāru vai vienu liellopu vienību. Ja ziemāju kultūra ir gājusi bojā un attiecīgajā platībā pavasarī ir iesēta vasarāju kultūra, tad atbalsta slieksnis ir ne vairāk kā 65 eiro par vienu hektāru.

Atbalsta attiecināmie izdevumi ir samaksātā apdrošināšanas prēmija par polisi, kas sedz šādus sējumu, stādījumu un dzīvnieku riskus:

  • nelabvēlīgi klimatiskie apstākļi,
  • dzīvnieku un augu slimības (izņemot valsts uzraudzībā esošās dzīvnieku infekcijas slimības vai epizootijas, par kuru izraisītajiem zaudējumiem kompensāciju maksā valsts) un augu kaitēkļu invāzija,
  • papildus kā attiecināmais risks, par kuru paredzēts atbalsts šajā plānošanas periodā, ir noteikts arī uguns risks.

Plānots, ka pirmā iesniegumu iesniegšanas kārta atbalsta saņemšanai tiks atvērta 2023. gada jūnijā. Informācija par konkrētu datumu būs pieejama Lauku atbalsta dienesta tīmekļvietnē. Piesakoties atbalstam, lauksaimniekiem būs jānorāda arī informācija par iepriekš saņemto atlīdzību par zaudējumiem, kas saistīta ar platību vai dzīvnieku apdrošināšanu. Tas nepieciešams, lai varētu analizēt informāciju par nozīmīgākajiem riskiem, kas ietekmē lauku saimniecības.

Noteikumi “Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība dzīvnieku, sējumu un stādījumu apdrošināšanai 2023.–2027. gada plānošanas periodā” stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Avots: Zemkopības ministrija