Lauksaimniekiem no šodienas nav jāmaksā autoceļa lietošanas nodeva

Lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem sezonas laikā no šodienas līdz 30.septembrim ir atļauts neiegādāties autoceļu lietošanas nodevu jeb vinjeti, lai pārvietotos pa valsts galvenajiem autoceļiem, liecina šovasar valdībā pieņemtā kārtība.

Ministru kabinets apstiprināja vinjetes iekasēšanas un administrēšanas kārtību, kas nosaka, ka autoceļu lietošanas nodevas maksātājs – autoceļu lietošanas nodevas atbrīvojuma saņēmējs, pirms autoceļa lietošanas sākšanas laika saņem atbrīvojumu no nodevas par laika posmu no 10.jūlija līdz 30.septembrim.

Atbrīvojumu var saņemt, izmantojot Ceļus satiksmes drošības direkcijas (CSDD) nodrošināto e-pakalpojumu, norādot konkrēto transportlīdzekli un datumu, kad izmanto atbrīvojumu.

Satiksmes ministrijas (SM) pārstāvji skaidroja, ka normatīvajos aktos noteiktos atbrīvojumus par konkrētās personas īpašumā vai turējumā esošajiem transportlīdzekļiem var piemērot CSDD. Savukārt Lauku atbalsta dienestam (LAD) līdz katra gada 1.janvārim CSDD būs jāiesniedz tā maksājumu saņēmēju datu bāzē iekļauto fizisko un juridisko personu saraksts ar tiem, kas tiek atbrīvoti no nodevas maksāšanas, norādot ieņēmumus no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā, neieskaitot saņemto valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalstu lauksaimniecībai un lauku attīstībai.

Par nodevas iekasēšanas pakalpojumu sniegšanas nodrošināšanu visā valsts teritorijā ir atbildīgas VAS “Latvijas Valsts ceļi” un CSDD.

No kārtējā gada 10.jūlija līdz 30.septembrim par transportlīdzekļiem, kuru īpašnieks vai turētājs ir fiziskā vai juridiskā persona, kas iekļauta LAD maksājumu saņēmēju datubāzē, nodevas netiek iekasētas, ja personas īpašumā vai turējumā reģistrēts viens transportlīdzeklis, atbrīvojumu no nodevas par to piemēro, ja nodokļu maksātāja ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā ir vismaz 5000 eiro.

Tāpat nodevas netiek iekasētas, ja personas īpašumā vai turējumā reģistrēti vairāki transportlīdzekļi, par pirmo atbrīvojumu no nodevas piemēro, ja nodokļu maksātāja ieņēmumi no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā ir vismaz 5000 eiro, un par katru nākamo transportlīdzekli atbrīvojumu no nodevas piemēro par katriem 70 000 eiro ieņēmumu no lauksaimnieciskās ražošanas pēdējā iesniegtajā uzņēmuma gada pārskatā vai pēdējā iesniegtajā gada ienākumu deklarācijā.

Saņemot nodokļa maksātāju datus, kurām piemērojams atbrīvojums no nodevas maksāšanas, personas tiek atbrīvotas no atsevišķu iesniegumu un dokumentu iesniegšanas, un tiek ievērojami samazināts nepieciešamais laiks to apstrādei un tiek samazināts administratīvais slogs un atbrīvojuma izskatīšanai un piemērošanai nepieciešamais laiks, atzīmēja SM.

Atbrīvojumu no autoceļa lietošanas nodevas maksāšanas var saņemt, izmantojot CSDD uzturēto elektronisko pakalpojumu sistēmu. Neskatoties uz to, ka lauksaimniecības produkcijas ražotāji var saņemt 100% atbrīvojumu no autoceļu lietošanas nodevas maksāšanas, CSDD e-pakalpojumu sistēmā ir nepieciešams norādīt nodevas maksājumu 0 eiro vērtībā.

SM arī atzīmēja, ka patlaban ir iespējama Autoceļu lietošanas nodevas apmaksa portālā “https://e.csdd.lv”, šis pakalpojums nodrošina iespējas uzņēmumiem ērtāk un elastīgāk veikt autoceļu lietošanas nodevas (vinješu) apmaksu un pārraudzīt savam uzņēmumam piesaistītās vinjetes, piemēram, pirms vinjetes stāšanās spēkā mainīt derīguma laiku, sekot līdzi sava uzņēmuma vinješu kopumam. Autoceļu lietošanas nodevas apmaksa notiek ar pārskaitījumu.

CSDD nodrošina, lai nodevas maksātājs atbrīvojumu noteiktajam laika posmam varētu noformēt atbilstošajam skaitam transportlīdzekļu. Gadījumos, kad personai par visiem transportlīdzekļiem nepienākas atbrīvojums, tai tiek dota iespēja, izmantojot CSDD nodrošināto e-pakalpojumu, norādīt, kuram no transportlīdzekļiem piemērot atbrīvojumu no autoceļu lietošanas nodevas.

Gadījumā, ja personas, kuriem ir piemērojams atbrīvojums no nodevas maksāšanas, nodevu būs samaksājuši, tie varēs vērsties Valsts ieņēmumu dienestā ar iesniegumu par samaksātās nodevas atmaksu.

Avots: www.la.lv