No valsts budžeta plāno izmaksāt 4,4 miljonus eiro sausuma radīto zaudējumu kompensēšanai lauksaimniekiem

Par noteiktu kultūraugu sējumiem un stādījumiem no valsts budžeta šajā gadā plānots novirzīt 4,428 miljonus eiro, lai Latvijas lauksaimniekiem mazinātu aizvadītā gada sausuma radītos zaudējumus, informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

ZM skaidroja, ka atbalstu par sausuma skartajām sējumu un stādījumu platībām visiem lauksaimniekiem, kuru atbalsttiesīgā lauksaimniecības zemes kopējā platība ir vismaz viens hektārs un kura pērn atzīta par atbalsttiesīgu vienotajam platību maksājumam (VPM) vai mazo lauksaimnieku atbalsta shēmas maksājumam.

Pagājušajā ceturtdienā starpinstitūciju saskaņošanai nodotā valsts atbalsta piešķiršanas kārtība par 2018.gada sausuma skartajiem sējumiem un stādījumiem paredz, ka, ievērojot 2018.gada deklarēto un atbalsttiesīgo platību lielumu, pieejamais finansējums tika proporcionāli sadalīts. 2018.gadā deklarēti 906 514 hektāri atbalsta piešķiršanas kārtībā minēto kultūraugu aizņemto platību.

ZM norādīja, ka atbalstu plānots izmaksāt no valsts budžeta līdzekļiem.

Jau ziņots, ka sausuma dēļ pērn Latvijā cietušas lopkopības, graudkopības, augļkopības un dārzeņkopības saimniecības. Pērn 26.jūnijā Krīzes vadības padomes sēdē tika nolemts, ka situācija lauksaimniecībā saistībā ar sausumu atzīstama kā valsts mēroga dabas katastrofu.

Krīzes vadības padomes lēmums lauksaimniekiem, kuru sadarbības līgumos bija paredzētas atkāpes saistību izpildē saistībā ar nepārvaramas varas vai “force majeure” apstākļiem, atviegloja šīs nepārvaramās varas vai “force majeure” apstākļu iestāšanos pamatošanu. Tāpat arī iestādes, kuras administrē un kontrolē, kā lauksaimnieki ievieš valsts un Eiropas Savienības atbalsta pasākumus, sausumā cietušajiem lauksaimniekiem varēja nepiemērot soda sankcijas.

Līdz ar to, lai arī lauksaimniekiem sausuma radīto zaudējumu dēļ pērn netika izmaksāts finansiāls atbalsts, tamdēļ lauksaimniekiem tika piemērotas atkāpes no konkrētām saimniekošanas prasībām, piemēram, attiecībā uz sasēto kultūraugu blīvumu vai investīciju pasākumiem.

ZM pēdējās aplēses liecina, ka kopumā lauksaimniekiem pagājušā gada sausuma dēļ radušies apmēram 266,7 miljonu eiro zaudējumi.

Avots: www.la.lv