Rapša raža Čehijā ļaus kompensēt zaudējumus no graudaugu ražas

Čehijā lauksamnieki cer, pateicoties rapša augstajai ražībai, kompensēt zaudējumus no graudaugu ražas samazināšanās. Par to savā atskaitē ziņo ASV Lauksaimniecības ministrija, atsaucoties uz saviem kolēģiem Čehijā.

Šogad rapša sējumu platības Čehijā aizņēma 17 % no kopējām sējumu platībām, piekāpjoties tikai kviešiem, miežiem un lopbarības kultūrām. Pēc Čehijas Statistikas biroja datiem, šosezon graudaugu ražība valstī ir par 3,5 % zemāka nekā pagājušajā sezonā. Savukārt rapša ražība ir pieaugusi par vairāk nekā 7 % un sasniegusi 31,3 c/ha. Turklāt rapša sējumu platības palielinājušās tikai par 4,5 % līdz 412 tūkst.ha. Čehijas Lauksaimniecības ministrija prognozē rapša ražības palielināšanos līdz 34,2 c/ha.

Čehu lauksaimniekiem rapsis ir kļuvis par vienu no ienesīgākajām kultūrām, jo tiek izmantota biodegvielas ražošanā, un tāpēc tai ir labs eksporta potenciāls. Čehijā rapša sējumu platību daļa kopējā sējumu struktūrā ir lielākā starp Eiropas Savienības valstīm. Pēc FAO datiem, 2016. gadā Čehija kļuva par 10. lielāko rapša ražotājvalsti pasaulē, sasniedzot 1,4 milj.t rādītāju.

2017/18. sezonā rapša raža Čehijā salīdzinājumā ar 2016/17. sezonu samazinājās par 41 % - no 399 tūkst.t līdz 234 tūkst.t. Acīmredzot 2018/19. sezonā Čehija atjaunos savas pozīcijas šīs kultūras eksporta jomā. Lielākie čehu rapša pircēji būs joprojām Vācija un Polija, kurām tiks piegādāts 95-97 % no eksporta apjoma.

Avots: oilword