USDA palielina kviešu ražas un krājumu prognozes pasaulei

ASV Lauksaimniecības ministrija (USDA) septembra atskaitē palielinājusi kviešu ražas prognozi pasaulei 2018/19. sezonai no augustā prognozētajiem 729,6 milj.t līdz 733 milj.t, kviešu krājumu prognozi sezonas beigām – no 259 milj.t līdz 261,3 milj.t. Pagājušajā sezonā šie rādītāji sasniedza attiecīgi 758,3 milj.t un 274,4 milj.t.

ASV kviešu ražas un eksporta potenciāla prognozes saglabātas bez izmaiņām, attiecīgi 51,08 milj.t un 27,9 milj.t.

Krievijai kviešu ražas prognoze palielināta par 3 milj.t līdz 71 milj.t. Prognozes korekcija veikta, ņemot vērā precizētos datus par ziemas kviešu ražas iekūlumu un labvēlīgos laika apstākļus vasaras kviešu audzēšanas rajonos.

Kviešu eksporta potenciāla vērtējums Krievijai atstāts augusta līmenī – 35 milj.t. Gaidāms, ka sezonas beigās Krievijā paliks 6,9 milj.t kviešu. Tas ir par 2,1 milj.t vairāk nekā prognozēts iepriekš, taču par 4 milj.t mazāk salīdzinājumā ar pagājušo sezonu.

Indijai kviešu ražas prognoze USDA septembra atskaitē palielināta par 2,7 milj.t. Saskaņā ar oficiāliem datiem Indijā nokulta kviešu rekordraža – 99,7 milj.t.

Kazahstānā kviešu raža gaidāma par 0,5 milj.t lielāka nekā prognozēts mēnesi atpakaļ.

Savukārt samazinātas kviešu ražas prognozes ir Austrālijai (- 2 milj.t) un Kanādai (- 1 milj.t), slikto laika apstākļu dēļ.

Avots: zol