Sējumi pagaidām nav ļoti cietuši; sliktākā situācija Zemgalē

Labības sējumi pagaidām no sausuma nav ļoti cietuši, tomēr sliktākā situācija ir Zemgalē, aģentūrai BNS apliecināja aptaujātie lauksaimnieki.

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "Latraps" izpilddirektors Edgars Ruža aģentūrai BNS atzina, ka sausuma dēļ labības sējumi nīkuļo, bet pagaidām situācija nav ārkārtēja. "Jā, sausuma dēļ sējumi nīkuļo," sacīja Ruža, bet norādīja, ka Latvijā lauksaimniecībā pavasari vienmēr ir izcēlušies ar diezgan lielu sausumu. "Tas nav ārkārtēji, ārkārtēji bija ziemā," uzsvēra "Latraps" pārstāvis.
Pēc Ružas teiktā, atsevišķi ziemāju lauki joprojām iznīkst. "Ar sējumiem ir diezgan bēdīgi, jo lielu daļu ziemāju vajadzējis pārsēt, un diemžēl situācija ir tāda, ka viens otrs lauks, kas izskatījās, ka varbūt izdzīvos, pašlaik kļūst arvien švakāks un arvien jauni jāpārsēj," paskaidroja "Latraps" izpilddirektors, bet minēja, ka sēklas pārsēšanai pietiks.
Ruža apliecināja - lai gan sausuma dēļ situācija nav ļoti laba, vasaras kvieši un rapši dīgstot. "Vasarājiem augsne ir mitra, ziemāji cieš vairāk," atzina lauksaimnieks un piebilda, ka Zemgalē ir sliktākā situācija. "Savukārt Vidzemes pusē un citos novados, kur iepriekšējos gadus ziemas rapsis knapi pārdzīvoja, šogad ir labāk nekā citur," pavēstīja Ruža.
Latvijā sējas darbi lielākoties ir pabeigti. Ruža pastāstīja, ka vietām vēl tiek pārsēti lauki, taču ir arī atsevišķi lauksaimnieki, kas gaida lietu lauku pārsēšanai. "Iesēt putekļos, pelnos arī nav nekādas jēgas, jāgaida, kad lietus parādīsies," klāstīja "Latraps" pārstāvis un piemetināja, ka patlaban svarīgāks ir augsnes mitrums, nevis iesēšanas termiņš.
Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons aģentūru BNS informēja, ka Vidzemes pusē sējumi ir vairāk cietuši no pagājušās nedēļas salnām nekā no sausuma. "Par sausuma ietekmi vēl ir pāragri runāt," uzsvēra Jansons un norādīja, ka viss būs kārtībā, ja tuvākajā laikā būs lietus.
Arī LLKA vadītājs apliecināja, ka sējas darbi pašlaik tiek pabeigti. "Vēl ir vēlās kultūras, piemēram, griķi, bet pamatā viss ir iesēts," viņš atzina.
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītāja Ingrīda Grantiņa aģentūrai BNS pavēstīja, ka sausuma dēļ vissliktākā situācija ir Zemgalē un Kurzemē. "Lietu pašlaik vajag ar katru dienu arvien vairāk," teica Grantiņa, bet uzsvēra, ka patlaban vēl nevar pateikt, cik ilgi sējumi izturēs bez lietus.
LLKC pārstāve apliecināja, ka sējas darbi lielākoties ir pabeigti. "Vēl jāpabeidz kukurūzas sēšanas un kartupeļu stādīšanas darbi," precizēja Grantiņa.
Jau vēstīts, ka aukstās ziemas dēļ liela daļa ziemāju sējumu iznīka un lauksaimniekiem tos vajadzēja pārsēt.
Latvijā 2010.gadā lauksaimniecības kultūru kopējā apsētā platība, pēc provizoriskiem datiem, samazinājusies par 16,2 tūkstošiem hektāru jeb 1,5%, salīdzinot ar 2009.gadu, un bija 1095,8 tūkstoši hektāru.

Avots: www.delfi. lv