Ēģipte var atteikties no regulāras kviešu iepirkuma tenderu rīkošanas

Ēģipte, kas ir lielākā kviešu importētājvalsts pasaulē, var pārtraukt regulāru šīs kultūras starptautisko iepirkuma tenderu rīkošanu finansiālu problēmu dēļ, raksta informatīvā aģentūra Reuters.

Daudzu gadu garumā Ēģiptes pārtikas iepirkumu valsts aģentūra (GASC) ir sistemātiski rīkojusi kviešu iepirkuma tenderus, kas pasaules tirgū kalpojuši kā cenu orientieris. Pagājušajā sezonā GASC iepirka 5,09 milj.t importēto kviešu, kas pēc tam tika izlietoti subsidētās maizes ražošanā.

Šosezon GASC iepirktais kviešu apjoms un rezerves ir strauji sarukušas. Kopš sezonas sākuma (2012. gada 1. jūlija) GASC iepircis tenderos ir 3,325 milj.t kviešu, pagājušās sezonas anologajā periodā iepirkti 4,915 milj.t kviešu, 2010/11. sezonā - 5,835 milj.t. Kviešu rezerves valstī šobrīd nepārsniedz 2,3 milj.t, kas ir pietiekams daudzums trīs mēnešu vietējā patēriņa nodrošināšanai.  Parasti Ēģipte centās uzturēt kviešu rezerves tādā līmenī, lai spētu segt vietējo patēriņu sešu mēnešu garumā.

Kviešu importa apjoma samazināšanās saistīta ar ārzemju valūtas deficītu un Ēģiptes mārciņas (EGP) pavājināšanos. Ārvalstu valūtas rezervju apjoms Ēģiptē 2013. gada janvārī  bija samazinājies līdz 13,6 miljardiem ASV dolāru, kas ir par 22,4 miljardiem ASV dolāru mazāk nekā pirms revolūcijas, kas notika 2011. gada janvārī - februārī.

Avots: zol