Graudu raža Ukrainā šogad var pieaugt līdz 52-53 milj.t

Graudaugu (ieskaitot pākšaugus) raža Ukrainā šogad var pieaugt līdz 52-53 milj.t salīdzinājumā ar 46,2 milj.t pērn, paziņojusi  Ukrainas meteoroloģijas centra agrometeoroloģijas nodaļas vadītāja Tatjana Adamenko.

„Mēs prognozējam graudu bruto ražu šogad 52-53 milj.t līmenī", sacīja viņā.

Pēc viņas teiktā, kviešu raža šogad var sasniegt 20 milj.t, kukurūzas - 24,2 milj.t, miežu - 7,5 milj.t, rudzu - 0,7 milj.t.

Tai pat laikā T.Adamenko atzina, ja tuvākajās 10-12 dienās netiks sagaidīti efektīgi nokrišņi, var ciest kukurūza un tad graudu kopraža nepārsniegs 52 milj.t. Bažas rada arī ziemas kviešu raža Hersonas apgabalā un Krimas Autonomajā Republikā, kur sausuma dēļ tā var sarukt par 30-40 %. Pēc viņas teiktā, kviešu ražība Krimā šobrīd ir 7 cntn/ha, tikmēr vidējā ražība valstī ir 23 cntn/ha. Īsā pavasara un augstās gaisa temperatūras dēļ cietusi ir arī vasarāju graudaugu raža, īpaši mieži valsts dienvidos.

Atgādināsim, ka Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrijas pašreizējā graudaugu prognoze  ir 53-54 milj.t, Ukrainas Agrārā biznesa kluba - 50 milj.t, bet kompānijas „Proagro" - 51,7 milj.t.

Avots: proagro