Graudu cenas biržās turas pēdējo gadu zemākajā līmenī

Saistībā ar labvēlīgajiem apstākļiem ziemāju attīstībai Eiropā šajā sezonā nav gaidāmi dramatiski graudu cenas lēcieni, tikmēr patlaban biržās vērojama viena no zemākajām iepirkumu cenām pēdējo gadu laikā, informēja AS "Rīgas dzirnavnieks" valdes loceklis Žilvins Pakeltis.

Viņš sacīja, ka patlaban pircēji piedāvā lauksaimniekiem slēgt nākotnes līgumus kviešiem, sākot ar 180-190 eiro par vienu tonnu graudu, kas ir par apmēram 25 eiro vairāk nekā pērn šajā pašā laikā, tomēr tas ir viens no zemākajiem cenu līmeņiem pēdējos gados.

Pakeltis norādīja, ka graudu cenu svārstības pasaules biržās turpinās, bet lielāka uzmanība patlaban tiekot veltīta jaunajai ražai, jo pieprasījums pēc vecās ražas samazinās.

"Ņemot vērā, ka ziema bija labvēlīga galvenajos labības audzēšanas reģionos Eiropā, nav gaidāmi dramatiski cenas lēcieni, vismaz pašreizējos apstākļos. Pāragri prognozēt, kā cenas mainīsies tuvākajos mēnešos un vai sasniegs tikpat zemu līmeni kā pērn vasarā," sacīja uzņēmējs.

Viņš arī atzina, ka šogad ziema bija īpaši silta, kas ļāva ziemājiem to ļoti labi pārdzīvot, it īpaši salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kad Latvijā bija jāpārsēj lielākā daļa lauku. Arī pēdējās nedēļas aukstās naktis neesot atstājušas ietekmi uz labību.

"Patlaban ziemas riski ir aiz muguras un vairāk ir jāuzrauga situācija, jāgaida pavasaris un vasara, cerot, ka nebūs tādu dabas stihiju kā, piemēram, ilgstošas lietavas, krusa un ilgstošs sausums," rezumēja uzņēmuma vadītājs.

Kā ziņots, pērn graudu kopražā Latvijā sasniegts visu laiku rekords - 2,2 miljoni tonnu, tādējādi pārsniedzot 2012.gada rekordu - 2,1 miljonu tonnu. Graudu kopražas nozīmīgo pieaugumu galvenokārt ietekmēja ar graudaugiem apsēto platību pieaugums.

Savukārt graudu iepirkums bija lielākais pēdējo četru gadu laikā - 1 947 300 tonnu, tikmēr vidējā iepirkuma cena turpināja pazemināties, un 2014.gadā tā bija 148,06 eiro par tonnu, kas ir zemākā cena pēdējo četru gadu laikā.

Avots: www.delfi.lv