Krievijā drīzumā, iespējams, tiks samazināta graudu ražas prognoze līdz 95 milj.t

Krievijas Lauksaimniecības ministrija tuvāko divu nedēļu laikā var samazināt graudu ražas prognozi līdz 95 milj.t. Iemesls tam sausums Centrā un Pievolgā.

Šovasar sausuma ietekmē bojā var aiziet 1 milj.ha lauksaimniecības kultūru sējumu platību - galvenokārt graudaugu un pākšaugu, paziņojis Krievijas Lauksaimniecības ministrijas augkopības departamenta direktors Pjotrs Čekmarevs. Pēc ministrijas datiem, tas ir 1,3 % no visām sējumu platībām, jeb 2,2 % no platībām, kas apsētas ar graudaugiem.

Kamēr ministrija, pēc P. Čekmareva teiktā, nepārskata 2015. gada ražas prognozi - tā paliek tā pati: "līdz 100 milj.t". Taču, ja nelabvēlīgie laika apstākļi saglabāsies, prognozējamais rādītājs, iespējams, tiks samazināts par 5 milj.t, norādīja P. Čekmarevs. Tas var notikt tuvāko divu nedēļu laikā, precizēja viņš.

Graudu eksporta prognoze 2015/16. sezonai pagaidām paliek 20-30 milj.t līmenī, piebilda P. Čekmarevs, taču nākotnē atkarībā no laika apstākļiem ministrija var mainīt arī šo rādītāju. 18. jūnijā vice premjers Arkādijs Dvorkovičs, televīzijas intervijā graudu eksportu novērtēja 25-27 milj.t līmenī.

Graudu kopražas prognoze samazināta lielā mērā ziemāju dēļ, sacīja "Rusagrotrans" departamenta direktors Igors Pavenskijs. Kviešu un miežu ražas prognozes kompānija samazināja par 1,6 % - attiecīgi līdz 56,6 milj.t un 16,9 milj.t.

No sausuma cietuši Saratovas, Samāras un Orenburgas apgabali, Tatarstāna un Baškīrija. Visvairāk sausums skāris Centru un īpaši Pievolgu, liecina "Rusagrotrans" analītiskā centra dati. Ražas novākšanas tempi, kas šogad sākusies divas nedēļas pirms termiņa, ir lēnāki nekā pagājušajā gadā. Pēc ministrijas datiem, līdz 2. jūlijam nokulti 542 000 ha, novāktās ražas apjoms sasniedzis 2,1 milj.t. Pagājušajā gadā minētajā datumā nokulti bija 1,3 milj.ha, novāktās ražas apjoms sasniedza 5 milj.t.   

Avots: zol