ASV būtiski samazinājušies kukurūzas eksporta tempi

Kukurūzas eksports ASV 2015/16. sezonā septembrī - oktobrī salīdzinājumā ar pagājušās sezonas analogo laika periodu sarucis par gandrīz 26 %, ziņo USDA speciālisti. Viņu sniegtie dati vēsta, ka no valsts eksportētais kukurūzas apjoms šo divu minēto mēnešu laikā sasniedzis 5,724 milj.t.

Nozīmīgākais amerikāņu kukurūzas importētājs šajā laika periodā bija Meksika, kas noslēdza līgumu par 2,69 milj.t kukurūzas piegādi, tai seko Japāna (1,22 milj.t) un Kolumbija (0,807 milj.t).

Tik būtisks kukurūzas eksporta kritums ASV tiek skaidrots ar nozīmīgu pieprasījuma pēc ASV kukurūzas samazināšanos Ķīnā, kā arī ar tās cenu konkurētspējas samazināšanos pasaules tirgū ASV dolāra indeksa kāpuma dēļ un konkurences pieauguma dēļ no Dienvidamerikas eksportētāju puses.

Pēc USDA ekspertu prognozēm, kukurūzas eksports ASV šosezon kopumā sasniegs tikai 44,452 milj.t. Iepriekšējā sezonā ASV eksportēja 47,359 milj.t.

Atgādināsim, ka ASV ir vadošais kukurūzas ražotājs un eksportētājs pasaulē, un tendences, kas vērojamas ASV kukurūzas tirgū lielā mērā ietekmē pasaules tirgus konjunktūras veidošanos.

Avots: proagro