Pārtikas graudu raža Indijā šogad pieaugs līdz 253 milj.t

Nākamajā sezonā pārtikas graudu bruto raža Indijā sasniegs 253 milj.t. Salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu tās apjoms pieaugs par 1 milj.t.

"Neskatoties uz sausumu otro gadu pēc kārtas, pārtikas kultūru raža pārsniegs pagājušā gada rādītāju. Kviešu ražai ļoti svarīgi, kādi ir laika apstākļi februārī - martā. Un mēs ceram, ka laiks būs labvēlīgāks nekā pagājušajā gadā", - paziņoja lauksaimniecības ministrs Radža Mohans Singhs. Pagājušajā gadā nesavlaicīgie lieti un krusa februārī samazināja kviešu ražību.

Kviešu sēja Indijā noslēdzās janvārī. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu kviešu sējumu platības samazinājās par 4 % līdz 29,252 milj.ha, jo daļa lauksaimnieku kviešu vietā izvēlējās sēt sausumizturīgākas kultūras. Taču tiek prognozēts, ka kviešu ražība nesamazināsies, pateicoties savlaicīgi veiktajiem pasākumiem sausuma seku novēršanai un daudz ražīgāku šķirņu izmantošanai. Kviešu bruto raža var pat pieaugt līdz 93,82 milj.t (2015. gada rādītājs - 86,53 milj.t).

Pākšaugu kultūru raža palielināsies līdz 17,33 (17,15) milj.t. Pākšaugi ir neaizsargāti no sausumu, jo tiek audzēti galvenokārt vietās, kur nav pieejama laistīšana. Tāpēc raža salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaugs nedaudz, neskatoties uz sējumu platību paplašināšanu par 3 %.

Avots: zol