Kanādā samazināsies rapša sējumu platības

Kanādā ar rapsi apsēs mazāk platību nekā plānots sākotnēji, bet ar pākšaugiem vairāk, ziņo Kanādas statistikas birojs (Statistics Canada).

Prognozes vēsta, ka samazinātas tiks arī kviešu sējumu platības, taču ne tik lielā mērā kā gaidīja treideri un analītiķi.

Pēc Statistics Canada aplēsēm, rapša sējumu platības sasniegs 19,3 miljoni akru, kas ir par 4 % mazāk salīdzinājumā ar 2015. gadu. Tirgū to uztvers kā atbalstu rapša cenām, paziņojuši GAP SA Grains and Produits speciālisti. Fokuss tiks pārslēgts uz ražību.

Un, visticamāk, visas sezonas garumā rapša cenas elastīgāk reaģēs uz laika apstākļiem.

Visu veida kviešu sējumu platības Kanādā tiek paredzētas 23,8 miljoni akru apmērā, kas no pagājušā gada rādītāja atpaliek par 1 %, taču par 0,6 miljoniem akru pārsniedz tirgus dalībnieku prognozes. Par 6 % mazākas nekā plānots būs vasaras kviešu sējumu platības. Kopumā tās aizņems 16 miljoni akru. Savukārt cieto kviešu sējumu platības palielināsies par 5 % līdz 6,1 miljonam akru.

Kanādas lauksaimnieki palielinās pākšaugu sējumu platības, jo audzis pieprasījums no Indijas un cenas šīm kultūrām ir pievilcīgas. Ar lēcām tiks apsēti 1,5 miljoni akru, ar zirņiem - 4,3 miljoni akru platības, kas ir rekordaugsts līmenis.

Kanāda ir otra lielākā kviešu eksportētājvalsts un lielākā rapša, kas galvenokārt tiek izmanots pārtikas eļļu ražošanai, eksportētājvalsts pasaulē.

Avots: oilword