Graudu raža pasaulē šogad pārsniegs 2,5 miljrd.t - FAO

ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) eksperti palielinājuši graudaugu ražas prognozi pasaulei 2016. gadam līdz gandrīz 2,526 miljrd.t, kas ir tuvu 2015. gada līmenim un potenciāli var kļūt par otru lielāko ražu vēsturē, vakar paziņojis organizācijas preses dienests.

"Minētais rādītājs palielināts, jo uzlabojušās kviešu ražas perspektīvas, pateicoties labvēlīgajiem laika apstākļiem ziemā Eiropas Savienībā, Krievijā un Ukrainā. Kviešu ražas prognoze pasaulei šim gadam ir 717 milj.t, kas no pagājušā gada rekordrādītāja atpaliek tikai par 16 milj.t", - norādīts ziņojumā.   

Pārskatīts ir arī lopbarības graudu ražas vērtējums, tai skaitā miežu, kukurūzas, prosas, auzu, rudzu un sorgo, kas šobrīd ir 1,314 miljrd.t. No 2015. gada rezultāta šis rādītājs atpaliek par 1 %.

Grauduagu patēriņš pasaulē nākamajā sezonā salīdzinājumā ar pašreizējo sezonu pieaugs tikai par 1,1 %, jo saruks patēriņš lopkopības nozarē, īpaši kviešu un miežu.

"Līdz ar to graudaugu krājumi nākamās sezonas beigās, visticamāk, samazināsies par 3,3 %, jeb par 21 milj.t. Visvairāk minētais samazinājums skars Brazīliju, Taizemi, Indiju, Ķīnu, Maroku, Irānu, Argentīnu un DĀR", - uzskata eksperti.

Graudaugu tirdzniecības līmenis pasaulē samazināsies līdz 367 milj.t, saistībā ar strauju miežu un sorgo importa kritumu Ķīnā, kā arī ar kukurūzas importa samazināšanos ES valstīs. Kukurūzas imports pieaugs Āfrikas dienvidu valstīs, kuras piemeklējis spēcīgs sausums.

Avots: zol