Krievija kļuvusi par līderi pasaulē kviešu eksporta jomā

Krievija 2015/16. sezonā kviešu eksportā apsteigusi iepriekšējo pasaules līderi - ASV, un ieņēmusi pirmo vietu. Krievija minētajā laika periodā ārvalstu tirgiem piegādājusi aptuveni 25 milj.t, bet ASV - 21,14 milj.t kviešu.

Arī 2016/17. sezonas sākumā Krievija bijusi veiksmīgāka. Pasaulē lielākās kviešu importētājas Ēģiptes rīkotajos iepirkuma tenderos no 480 tūkst.t iepirkto kviešu, 240 tūkst.t izrādījās Krievijas izcelsmes. Turklāt nevienā no diviem tenderiem netika piedāvāti Francijas kvieši, kuriem šosezon ir būtiskas problēmas ar kvalitāti.

Eksperti norāda, ka pēdējo sezonu sākumos Ēģiptes tirgos pirmās ienāk Melnās jūras reģiona valstis - Krievija, Ukraina, Rumānija. Pārējās pievienojas vēlāk. Pagaidām Krievijas priekšrocība ir cena un kvalitāte. 15. jūlijā Krievijas kviešiem cena uz FOB bāzes Novorosijskā bija par 15 $ /t zemāka nekā franču kviešiem uz FOB bāzes Ruānā.  

Aģentūra UkrAgroKonsalt prognozē Krievijas daļu kviešu eksportā pasaulē 16 % līmenī (aizvadītajā sezonā - 14,1 %). ASV, lai arī uzlabos savas pozīcijas salīdzinājumā ar 2015/16. sezonu, visticamāk, nepārsniegs 15 % robežu. Francijas daļa samazināsies no 12,1 % pagājušajā sezonā līdz 11 % šinī sezonā.

Patreiz spriest par Francijas kviešu eksporta likteni ir grūti, taču tas kļūs skaidrs tuvākajās divās nedēļās. Speciālisti runā, ka kviešu kvalitāte Francijā šogad ir sliktākā pēdējo piecu gadu laikā.

Avots: zol