ABARE: rekordlielā kviešu raža samazina cenas

Kviešu raža pasaulē šosezon sasniegs 750 milj.t, kas ir rekordaugsts rādītājs, teikts Austrālijas lauksaimniecības resursu un ekonomikas biroja (ABARE) atskaitē. Austrālijā kviešu raža sasniegs 32,6 milj.t.

Salīdzinājumā ar pagājušo sezonu kviešu bruto raža pieaugs par 2 %, pateicoties ražu pieaugumiem lielākajā daļā nozīmīgāko kviešu ražotājvalstu, izņemot Eiropas Savienības valstis un Ķīnu.

Ziemeļu puslodē ražas novākšanas laikā nelabvēlīgie laika apstākļi negatīvi ietekmēja olbaltumvielu saturu kviešos. Līdz ar to būtiska daļa ražas Kanādā, Ķīnā, Francijā, Krievijā, Lielbritānijā un citās valstīs atbilst lopbarības kvalitātei.

Pēc ABARE prognozēm, kviešu patēriņš pasaulē pieaugs par 2 % līdz 736 milj.t. Bagātīgais kviešu ar zemu olbaltumvielu saturu piedāvājums ietekmē lopbarības kviešu cenas. Pateicoties apjomīgajam piedāvājumam un zemajām cenām, kviešu patēriņš lopbarībai sasniegs otru augstāko līmeni visā vēsturē.

Amerikāņu cieto sarkangraudu kviešu (HRW) 2. klases indikatīvā cena Meksikas līča ostās samazināsies par 14 $/t līdz 182 $/t. Starpība starp pārtikas un lopbarības kviešu cenām palielināsies milzīgā kviešu ar zemu olbaltumvielu saturu piedāvājuma dēļ.

Kviešu tirdzniecība saglabāsies pagājušās sezonas līmenī - 166 milj.t.

Pateicoties rekordražai, Austrālija var palielināt kviešu eksportu līdz 22 milj.t, par 42 % salīdzinājumā ar pagājušo sezonu.

Vairākas valstis, tai skaitā Ēģipte, Indija, Maroka un Turcija palielinās kviešu importu, jo pašu ražas cietušas no nelabvēlīgajiem laika apstākļiem. Āfrikas valstis, kas atrodas uz dienvidiem no Sahāras, samazinās kviešu importu pēc rekordlielā importa apjoma 2015/16. sezonā.

Kviešu krājumi pasaulē sasniegs 235 milj.t, kas arī ir rekordaugsts līmenis. Salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu tie pieaugs par 6 %. Lielākajās eksportētājvalstīs kviešu krājumi aug 4 gadu pēc kārtas un šīs sezonas beigās palielināsies vēl par 14 %.

Avots:zol