Eiropas Komisija atkal prognozē strauju ražas samazināšanos parastajiem kviešiem

Eiropas Komisija  būtiski samazināja prognozes  šī gada parasto kviešu  ražai Eiropas Savienībā, samazinot paredzamo iznākumu līdz 117,2 miljoniem tonnu no iepriekšējā mēnesī aprēķinātajām 121,5 miljoniem tonnām.
Paredzētā parasto kviešu vai mīksto kviešu raža 2020.-21. sezonā tagad tiek prognozēta vairāk nekā par 10% mazāka nekā pagājušā gada raža - 130,9 miljoni tonnu,par ko liecina Komisijas piedāvājuma un pieprasījuma prognozes.
Maija beigās Komisija jau bija samazinājusi parasto kviešu ražas prognozi par vairāk nekā 4 miljoniem tonnu.

Tās dati parādīja, ka tas šomēnes ir samazinājušies gan parasto kviešu platības, gan ražas aprēķini.

Komisija nepaskaidroja iemeslus prognozes samazināšanai, bet sekoja ,  ES ražas uzraudzības dienesta datiem, kurš turpināja samazināt savu ražas prognozi pagājušajā nedēļā, ļoti sauso apstākļu dēļ šajā pavasarī.

Komisijas uzrādītajās valstu aplēsēs labākajai ES kviešu audzētājai Francijai tika prognozētas 30,3 miljoni tonnu ražas, kas ir par 12% mazāk nekā iepriekšējā gadā.

Citi prognozētāji strauji samazināja prognozes par ES kviešu ražošanu sauso pavasara apstākļu dēļ, lai gan daži analītiķi saka, ka izredzes ir uzlabojušās pēc lietus un mērenas temperatūras jūnijā.

Eksportam Komisija samazināja savu prognozi ES-27 mīksto kviešu sūtījum 2020./21 gadam uz 25,0 miljoniem tonnu no iepriekšējiem 26,5 miljoniem sezonai, kas sākas jūlijā, salīdzinājumā ar palielināto aplēsi par 34 miljoniem tonnām 2019./2020.

Miežu produkcija prognoze bija maz mainījusies - 56,1 miljons tonnu, salīdzinot ar 56,2 miljoniem tonnu pirms mēneša.

Prognozētā ES-27 rapša raža tika samazināta līdz 15,4 miljoniem tonnu no 15,6 miljoniem pagājušajā mēnesī, un tagad tā atbilst pagājušā gada sliktajai ražai.

Avots: Agriculture.com