FAO prognozē jaunu kviešu ražas rekordu šajā sezonā (grafiks)

Saskaņā ar prognozēm, pasaules kviešu raža 2021. gadā pārsniegs pagājušā gada rekordu par 1,4% un sasniegs jaunu rekordaugstu ražošanas līmeni. Gaidāms, ka lielāko daļu prognozētā ražas pieauguma nodrošinās lielāki ražošanas apjomi Eiropas Savienībā, Marokā un Lielbritānijā, kompensējot Austrālijā, Kanādā, Krievijas Federācijā un vairākās Āzijas valstīs gaidāmo ražas kritumu.

Gaidāms, ka pieaugošais kviešu piedāvājums un sarūkošie labības graudu tirgi izraisīs pasaules kviešu patēriņa pieaugumu 2021./22. gadā par 2,5%. Tā rezultātā tiek prognozēts, ka pateicoties tam, ka palielinoties kviešu cenu konkurētspējai salīdzinājumā ar kukurūzu, galvenokārt Āzijā un Eiropā un arī Ziemeļamerikā, pieprasījums pēc labības kviešiem stabili pieaugs par 7,5%. Tāpat tiek prognozēta kviešu pārtikas patēriņa un rūpnieciskās izmantošanas palielināšanās.

Ievērojamo krājumu un paredzamā ražas pieauguma rezultātā 2021. gadā tiek prognozēts, ka pasaules kviešu krājumi līdz 2022. gada beigām trešo gadu pēc kārtas pārsniegs sezonas sākuma līmeni. Tiek prognozēts, ka 2021./22. gadā pasaules kviešu krājumu attiecība pret patēriņu nedaudz palielināsies līdz 38.0%, kas pārsniegspēdējo piecu gadu vidējo līmeni. Kaut arī vislielākais kviešu krājumu pieaugums ir sagaidāms Ķīnā, izņemot Ķīnu gaidāms arī kviešu krājumu pieaugums Eiropas Savienībā, Indijā, Marokā un Ukrainā, galvenokārt sakarā ar Austrālijā prognozēto krājumu pieaugumu.

Avots: FAO Food Outlook