Klimatiskie apstākļi oktobrī

ES šobrīd ir mainīgi klimatiskie apstākļi. Sausums mijās ar lietavām, kas ievērojami apgrūtina normālu lauksaimniecības sējumu ražošanas procesu Francijā un Austrumeiropā. Tomēr centrālajās Eiropas daļā joprojām ir diezgan labvēlīgi klimatiskie apstākļi ražas novākšanai un ziemāju sējai.

Ukraina nesenās lietavas labvēlīgi ietekmējušas sējumus un sevišķi kviešu ziemāju sēju centrālajos un rietumu rajonos, tai pat laikā dienvidu un austrumu rajonos, kā jau iepriekš lauki cieš no sausuma.

Krievijas Federācijā vasaras kviešu novākšana rit labvēlīgos laika apstākļos. Zemais mitruma līmenis un temperatūra, kas ir aukstāka par vidējo, kā jau iepriekš ietekmē ziemas kviešu sēju vairākos reģionos Krievijas dienvidos un Pievolgas rajonos.

Ķīnā ziemas kviešu sēja norit mainīgos un nestabilos laika apstākļos. Dažos rajonos zemais augsnes mitruma līmenis ietekmē ziemāju dīgšanu.

ASV tāpat ziemas kviešu sējas darbi notiek mainīgos laika apstākļos, sakarā ar sausuma palielināšanos centrālajā daļā un Lielajos līdzenumos. Šobrīd vislabākie laika apstākļi ir Kanādā, kur tiek pabeigta vasaras kviešu ražas novākšana un normālā režīmā tiek turpināti ziemāju sējas darbi.

Labvēlīgi laika apstākļi joprojām ražas novākšanai un ziemas kviešu sējas darbiem ir Argentīnā Buenosairesā un La Pampā, kaut arī citos rajonos lietus noposta lielā sausuma dēļ cietušos sējumus.

Austrālijā apstākļus var iedalīt ļoti labvēlīgos Jaunajā Dienvisvelsā, labvēlīgos Dienvid austrālijā un Viktorijas pavalstī un slīktos Kvīnslendā un Rietumaustrālijā lielā sausuma dēļ.