Lauksaimnieki vienotā platībmaksājuma avansu sāks saņemt no 16. oktobra

Eiropas Komisija ir pieņēmusi lēmumu atļaut vairākām ES dalībvalstīm, tostarp arī Latvijai, izmaksāt lielāku vienotā platības un bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma avansu. Vienotā platības maksājuma avanss tiks izmaksāts 70 procentu, un bioloģiskās lauksaimniecības avansa maksājums - 85 procentu apmērā.

Ministrs Kaspars Gerhards: “Ņemot vērā šā gada vasaras periodā vides un klimata radītos nevienlīdzīgos laikapstākļus – ilgstošu sausumu noteiktās Latvijas teritorijās, ir būtiski sniegt valsts līmeņa atbalstu lauksaimniekiem laikapstākļu negatīvās ietekmes iespējami operatīvai novēršanai. Esmu gandarīts, ka mūsu ieguldītais darbs un uzstājība ir vainagojusies panākumiem - Eiropas Savienības līmenī esam sadzirdēti – līdz ar to arī mūsu lauksaimnieki Eiropas Savienības  atbalstu varēs saņemt pirms iepriekš paredzētā termiņa.”

Lauku atbalsta dienests (LAD) pirmās avansa izmaksas veiks no 16. oktobra. Avansu saņems lauksaimnieki, kuru saimniecībās būs pabeigta atbilstības nosacījumu pārbaude, tādēļ Zemkopības ministrija (ZM) un LAD aicina lauksaimniekus pārliecināties elektroniskajā pieteikšanās sistēmā, vai ir sniegtas visas nepieciešamās atbildes LAD.

Plānots, ka oktobrī avansa maksājumos tiks izmaksāts virs 80 miljoniem eiro. Plānotā vienotā platības maksājuma likme šogad ir lielāka nekā iepriekšējos gados - aptuveni 85 eiro, un avansā lauksaimnieki saņems 57,40 eiro par hektāru. Bioloģiskās lauksaimniecības maksājuma likme (atkarībā no audzētajiem kultūraugiem) palikusi nemainīga - no 97 līdz 485 eiro par hektāru. Pārējos platību maksājumus LAD sāks izmaksāt šāgada decembrī.

Jau esam informējuši, ka ZM 2019. gada 2. augustā vērsās Eiropas Komisijā ar priekšlikumu atļaut Latvijas lauksaimniekiem izmaksāt vienotā platības maksājuma avansu lielākā apmērā, nekā to paredz regula, tādējādi mazinot finansiālās grūtības, ko radījuši lauksaimniecībai nelabvēlīgie laikapstākļi vasarā visā Latvijā. 

Avots: ZM