Sagaida samazinātas ražas ES līmenī. Pozitīva prognoze Vidusjūras reģionā un Ziemeļeiropā

ES līmenī ražas prognozes gandrīz visām kultūrām tika pārskatītas lejupejoši, it sevišķi rapsim, ziemas miežiem un ziemas kviešiem. Pavasara miežu gadījumā vairuma valstu lejupejošais prognozes pārskatījums tika izbalansēts Spānijas augšupejošā pārskatījuma dēļ. Vasaras kultūrām sezona ir tikko sākusies un vairums ražas prognožu valstu līmenī ir vēljoprojām bāzētas uz vēsturiskajiem rādītājiem vai vidējām vērtībām.

Lielās Rietumu un Centrāleiropas daļās laika apstākļi bija analoģiski aprakstītajiem aprīļa publikācijā: galvenokārt temperatūras virs vidējā, augsti starojuma līmeņi un nepietiekami nokrišņi lai atjaunotu augsnes mitruma līmeņus ziemas un agri iestādīto pavasara ražu audzēšanai. Austrumrumānijā un Rietumukrainā ražas ir panīkušas un uzrāda vīšanas un priekšlaicīgas lapu novecošanas pazīmes.

Vēlu iestādītajām pavasara un vasaras ražām bažas kas tika atspoguļotas aprīļa publikācijā tika mazinātas. Tomēr izaugošās ražas bieži uzrāda vāju blīvumu iepriekšējo sauso laika apstākļu dēļ un tiem vajadzēs vairāk lietus laik pienācīgi atbalstītu augšanu.

Labvēlīgi apstākļi ņēma virsroku ZiemeļEiropā, Atlantijas reģionā un Rietumu un Austrumu Vidusjūras valstīs.

Avots: Eiropas Komisija, Joint Research Centre