Somijā, Lietuvā, Latvijā un Igaunijā pavasara sējumi progresē labi.

Ziemas ražas parāda sevi labi Baltijas valstīs un Somijā. Par spīti tam ka nokrišņu daudzums un auksts laiks palēnināja pavasara sēšanu Somijā, process vienalga notiek paredzētajā laika logā. Pavasara sējas ir gandrīz pabeigtas Baltijas valstīs kur nesenais nokrišņu daudzums atbalstīja agrīnās augšanas fāzes.

Visos agrikultūru reģionos temperatūras bija siltākas nekā parasti līdz aprīļa vidum. Pēc šī punkta temperatūras kļuva aukstākas nekā parasti, minimālajām temperatūrām nokrītot zem nulles vairākas reizes apskatāmajā atskaites periodā. Latvijā un Lietuvā kopējais nokrišņu daudzums bija zem vidējā, ziemeļvalstīs virs vidējā.

Visās valstīs ziemas kultūras ir labā kondīcijā un augsnes mitrums ir piemērots augšanas atbalstīšanai. Pavasara sējas Baltijas valstīs noritēja labi. Pavasara kultūras guva labumu no nokrišņu apjoma maija sākumā ko apstiprina mūsu modelī atspoguļotie pienācīgie augsnes ūdens apgādes līmeņi. Somijā pavasara sējas sākās agrāk kā parasti siltā laika un ziemā nokritušā mazā sniega daudzumā dēļ, bet aukstais laiks un nokrišņi maijā piespieda atsākt darbus pēc parastā grafika.

Ziemas kultūru ražas prognozes paliek tuvu piecgades vidējiem rādītājiem. Citām kultūrām ražas prognozes ir vēljoprojām bāzētas uz vēsturiskajām tendencēm.

Avots: Eiropas Komisija, Joint Research Centre