Austrālijas graudu rekordražu apdraud lietus

Gandrīz rekordaugstā Austrālijas ziemāju raža  ir apdraudēta spēcīgo lietavu dēļ,kas skārušas austrumu krastu nodarot postījumus ražai un dažos reģionos padarot neiespējamu piekļuvi laukiem. Iepriekš lauksaimniecības banka Rabobank prognozēja, ka Austrālijas raža 2022.-2023.gada sezonā varētu sasniegt gandrīz rekordu -  61,9 miljonus tonnu.

No Kvīnslendas centra līdz Viktorijai lauku saimniecībās šogad jau ir reģistrēti 400–600 mm nokrišņu, bet Meteoroloģijas birojs turpmāk prognozē vēl 100–150 mm. Lai gan vēl ir pāragri izvērtēt neseno spēcīgo lietusgāžu un plūdu ietekmi uz kopējo graudu ražu Viktorijas štatā, tie tomēr ir būtiski ietekmējuši ražu Viktorijas štata centrālās un ziemeļu daļas zemienēs, daudzas no kurām šobrīd ir zem ūdens. Kalnu rajonos raža ir labāka. Rabobank prognozē, ka kviešu produkcija sasniegs 35,5 miljonus tonnu, kas ir par 2% mazāk nekā pērn, bet par 47%  lielāka nekā pēdējo piecu gadu vidējā. Tiek gaidīts, ka rekordaugstu līmeni sasniegs miežu– 14,8 mlj.t un rapša – līdz 7,2 mlj.t. raža. Ja prognozes piepildīsies, Austrālijai būs pietiekami daudz graudu, ko eksportēt.

Taču piegādes globālajiem tirgiem ierobežos sastrēgumi piegādes ķēdēs  reģionos un Austrālijas ostu kapacitātes nepietiekamība. Ir prognozes, ka Austrālijas 2022.–2023. gada ražas eksporta pārpalikums sasniegs 47,5 mlj.t, un pievienojot nepārdotās 2021.–2022. gada ražas apjoms varētu palielināt eksporta pārpalikumu līdz 53,5 miljoniem tonnu, norāda Rabobank.

Avots: Argusmedia