Indija līdz martam uz kaimiņvalstīm eksportē 3,5-4 miljonus tonnu kviešu, ja valdība pagarinās eksporta subsīdijas

Ja valdība piešķirs eksporta subsīdijas saskaņā ar jaunākajām prognozēm, Indija, visticamāk, līdz martam eksportēs uz kaimiņvalstīm Dienvid austrumāzijā un Rietumāzijā 3,5 līdz 4 miljonus tonnu kviešu, salīdzinot ar iepriekšējā gada 0,18 miljoniem tonnu. Valsts publiskajā un privātajā sektorā pašlaik ir vairāk nekā 56 miljoni tonnu kviešu, kas valdībai būs jāizkrauj pirms jaunās ražas ienākšanas aprīlī.

"Tiek lēsts, ka Indijas eksportētāji šajā sezonā ir samazinājuši kviešu piegādes par 0,5 miljoniem tonnu  klientiem Tuvajos Austrumos, Šrilankā, Bangladešā un Dienvidaustrumu Āzijā. Ņemot vērā , ka Austrālijā tiek prognozēta rekordliela raža vairāk nekā 29 mlj.tonnas Tuvo austrumu, Šrilankas, Bangladešas un Dienvidaustrumu Āzijas tirgi sāka savām vajadzībām nepieciešamo kviešu daudzumu 2021.gada janv. - martam segt no Austrālijas.  Lai efektīvi konkurētu citos lielākos eksporta tirgos, būs nepieciešami eksporta stimulēšana no 7 līdz 8% no FOB vērtības. Ja šis atbalsts drīz tiks paplašināts, nākamajos 4-5 mēnešos Indija varētu eksportēt papildu 2-3 miljonus tonnu, "komentēja ITC pārstāvis.

"Kampaņa atbalsta miljoniem lauksaimnieku, izveidojot kviešu cenu politiku, veicinot veidot spēcīgus Indijas zīmolus, kā arī eksportu", viņš piebilda.

Kviešu tirgotāji un eksportētāji ziņoja, ka Indijai pēdējos mēnešos ir bijušas labas eksporta iespējas, pateicoties ražas samazinājumam Ukrainā un Krievijā un  paaugstinātajam iepirkuma apjomam no Ķīnas, kā arī  augstajām kukurūzas cenām pasaules tirgū.

Avots: Economictimes.indiatimes.com