Vai Indija var kompensēt kviešu eksporta trūkumu no Krievijas un Ukrainas?

Krievijas uzbrukuma Ukrainai rezultātā, konfliktā tika iesaistīti abas lielākās kviešu eksportētājvalstis. Tas ir izraisījis kviešu cenu kāpumu pasaulē, no kā labumu var gūt Indija. Vidēji pēdējo piecu gadu laikā Indija ir saražojusi 100 miljonus tonnu kviešu, ierindojot to par otro pēc Ķīnas (133 miljoni tonnu), lielāko kviešu ražotāju pasaulē,  taču lielais iekšzemes patēriņš neļāva valstij kļūt arī par lielāko eksportētāju.
Pēc FAO datiem, Krievija un Ukraina saražo aptuveni tikpat daudz kviešu, cik Indija – 104 miljons tonnu. Tomēr šajās valstīs ir septiņas reizes mazāk iedzīvotāju nekā Indijā, kas ļāva eksportēt lielāko daļu ražas. Savukārt valstis ar nepietiekamiem kviešu ražošanas apjomiem, īpaši Rietumāzijā un Ziemeļāfrikā, paļāvās uz Krieviju un Ukrainu.

2019. gadā kviešu eksports no Krievijas sasniedza 8,14 miljardus USD, Ukraina eksportēja kviešus par aptuveni 3,11 miljardiem USD. Šīs valstis kopā veidoja ceturto daļu no visa pasaules kviešu eksporta apjoma.

Ēģipte saņēma aptuveni 31% no Krievijas un 22% no Ukrainas eksporta. Šīs abas valstis apmierināja aptuveni 70 procentus no Ēģiptes kviešu importa , tāpēc valsti skārusi smaga krīze. Ēģiptei ir nepieciešams milzīgs kviešu daudzums, lai īstenotu tās pārtikas subsīdiju programmu, kas miljoniem  Ēģiptes iedzīvotāju nodrošina subsidētu maizi, kas valsts kasei izmaksā aptuveni 5,5 miljardus dolāru. Kara dēļ Ēģiptes pārtikas nodrošinājuma programma ir nopietni apdraudēta.

Arī tādas valstis kā Indonēzija, Turcija, Bangladeša, Filipīnas, Tunisija, Maroka, Bangladeša, Jemena, Nigērija un Taizeme iepērk kviešus no Krievijas un Ukrainas vairāk nekā 100 miljonu dolāru vērtībā.

Lai gan Indija ir ar kviešiem bagāta valsts, iepriekš tā eksportēja tikai 1 procentu no saražotās produkcijas, galvenokārt uz kaimiņvalstīm Bangladešu, Nepālu un Šrilanku. Krievijas un Ukrainas konflikts ir devis Indijai iespēju palielināt eksportu, īpaši ņemot vērā, ka uz 2022. gada februāri valsts noliktavās uzglabājas 24 milj. tonnu kviešu. "Šogad mēs varam cerēt uz aptuveni 8-10 milj. tonnu kviešu eksporta, galvenokārt caur Mundras un Kandlas ostām Gudžaratas štatā," sacīja bijušais lauksaimniecības ministrs Sirajs Huseins.

Jāpiebilst arī, ka kviešu eksports no Indijas strauji pieauga jau pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā, Covid-19 pandēmijas dēļ, kas ietekmēja globālās piegādes un izraisīja  kviešu cenu kāpumu pasaules tirgū.

Saskaņā ar Tirdzniecības un rūpniecības ministrijas datiem, Indija 2020.–2021. gadā eksportēja aptuveni 2 miljonus tonnu kviešu,  bet kārtējā finanšu 2021.–2022. gadā posmā no aprīļa līdz janvārim, valsts jau ir eksportējusi 6 milj. tonnu.

Indijas valdība piedāvā lauksaimniekiem minimālo subsidēto cenu par graudiem. Agrāk tā bija virs tirgus cenas, taču nesenais pasaules cenu kāpums ir padarījis Indiju par konkurētspējīgu piegādātāju. “Nākotnē tas būs atkarīgs no pasaules tirgus cenām. Šogad cenas ir rekordaugstas kara dēļ. Ja karš beigsies un cenas samazināsies, samazināsies arī mūsu konkurētspēja,” sacīja Huseins.

Avots: FAO